Thursday, August 11, 2011

Bucuresti in pragul declinului petrolului

This post is in Romanian. For an automated English translation, read this.

Am descoperit nu de mult timp fenomenul de Peak Oil, si posibilele implicatii ale acestuia. Recomand doua resurse pentru a va informa despre problema:


SUA ar fi cea mai afectata tara. Dar intrebarea mea a fost cum ar fi afectata Romania si in particular Bucurestiul? Am gasit urmatoarele informatii:

  • Prima productie comerciala de petrol a avut loc in Romania, in 1857. (sursa)
  • Populatia Romaniei in 1844: cca 3.6 milioane + evolutie (sursa - da, stiu, Wikipedia ca sursa nu-i o idee prea buna, dar nu are cum sa fie prea departe). Ce imi pare rau e ca nu am gasit cifre care sa mearga 1-2 secole mai devreme.
  • Populatia Bucurestiului in 1831: cca 61 de mii + grafic evolutie (sursa - tot Wikipedia)
Cresterea populatiei a fost facuta posibila de doua evenimente: revolutia industriala si descoperirea petrolului. Atat productia cat si consumul mondial de petrol au crescut constant in ultimii 150 de ani. Dar de cativa ani incoace, productia a stagnat (iar efectele s-au vazut imediat: asa zisa criza. Nu poti consuma mai mult decat produci). De acum incolo e foarte probabil ca productia sa o ia in jos. Asa ca acum ma intreb daca evolutia tehologica din ultimul secol este suficienta pentru a mentine populatia si nivelul de bunastare curent? Sper ca da, pentru ca altfel, in urmatorii ani vom fi fortati sa ne trezim brusc la o noua realitate, posibil chiar mai crunta decat regimul comunist.

Primul va pica sistemul financiar curent, care se bazeaza pe paradigma cresterii infinite (ca semnale vezi, de exemplu, instabilitatea bursei de valori, problemele imprumuturilor din tarile europene, si chiar intr-o oarecare masura revoltele din Anglia). Odata cu el, sper ca lumea se va trezi la realitate, si prin ponderare sau rationare vom reusi sa folosim ce rezerve mai avem intr-un mod mai inteligent decat pana acum. Astfel, schimbarile care urmeaza nu vor fi atat de dramatice, si ne vor da mai mult timp sa ne adaptam.

Sunt insa uimit cum publicul larg nu are nicio idee despre tema Peak Oil si posibilele implicatii ale acesteia. Traim ca si cum mai avem cel putin doua generatii pana la consecinte. Fals! Stagnarea deja a inceput, iar consecintele majore urmeaza in maximum 10-20 de ani, in contextul in care eu as numi criza curenta o consecinta minora. Si nici nu am zis nimic de posibilitatea unui al treilea razboi mondial (despre care unele persoane zic ca a inceput deja - 1, 2, 3 - sau e foarte aproape).

No comments:

Post a Comment